tiistai 2. syyskuuta 2008

Joka kuuseen kurkottaa...


...se katajaan kapsahtaa.

Kohtalo kohteli esiäitini Loviisan omaa äitiä Sophiaa kaltoin. Ensin syntyi Loviisa-rukka 1817 avioliiton ulkopuolella, sitten ajoi vanhurskas isä mieron tielle. Siihen aikaan oli vielä tapana rapsauttaa kipakka sakko salavuoteudesta. Sakko oli tuntuva, koska sen tavoitteena oli myös saada selville lapsen isä. Köyhän piikasen oli nostettava kanne, jotta saisi maksumiehen sakolleen. Sophialla oli tässäkin tavallaan vastatuulta. Joko isoisä kuudennusmiehen tai isä lautamiehen ominaisuudessa oli niin vaikutusvaltainen, että koko asia painettiin villaisella - tai isä-Erkki maksoi sakon kaikessa hiljaisuudessa. Lopputulos oli kuitenkin, että Sophia jäi yksin Loviisan kanssa. Inkoon rusthollarin pojasta, Rönnbergin Klasusta ei tainnut oikein olla muuhun kuin aitan ovea yöaikaan koputtelemaan - mutta sitten onni tuntui kääntyvän toden teolla.

Sophia pääsi Kirkniemen perijän Otto Magnus Forbes af Lundin palvelukseen. Forbes oli skotlantilaista suuraatelia. Ensimmäinen Aberdeenin lordi Alexander de Forbes oli avioitunut jaarli Anguksen ainoan tyttären kanssa, joka oli Skotlannin kuningas Robert II:n pojantytär ja siten Skotlannin kuningattaren Maria Stuartin esi-äiti.
Esiäitini Sophian kunnianhimoinen tavoite oli kai koukuttaa Otto Magnus ja siksi hän tarvitsi pikavipin veljeltään Gustafilta, Kirkkonummen Kuusalan isännältä. Lainalla Sophia hankki hameen ja samettikauluksen - tarkoituksenaan raivat tiensä majurin taloudenhoitajaksi. Tällä nimellä kutsuttiin rakastajatarta, yleensä entistä piikaa, joka usein myöhemmin virallistettiin vaimoksi.

Sophia taisi kuitenkin nuolaista ennenkuin tipahti. Otto Magnus Forbes kyllä innostui tositoimiin ja vieläpä tunnustikin lapsensa, Erika Vilhelmiinan. Sukupuoli oli kuitenkin väärä ja Forbes kuoli heti tämän jälkeen ilman miespuolista perillistä. Naimisiin ei myöskään ehditty ja Forbesin skandinaavinen suku sammui 1831.

Suvun skotlantilainen haara on kuitenkin jatkunut. Malcom Forbes ja puolisonsa Jinny pitävät suvun 600-vuotiasta linnaa Aberdeenshiressä. Se on nykyään suosittu turistikohde.

4 kommenttia:

Mauri Grönroos kirjoitti...

Yhdysvaltain presidenttiehdokas John McCainin sanotaan polveutuvan eräästä Skotlannin suurimmasta kuninkaasta ja sotapäälliköstä Robert the Brucesta (1274-1329). Brucen tytärpuolen Lady Marjorien pojasta tuli puolestaan kuningas Robert II.

elisabet kirjoitti...

Hei,
Eksyin tänne sivuillesi tutkiessani omia esi-isiäni. Törmäsin presidentti Ståhlberin sukutauluun ja löysin sieltä sukuhaaran, joka on myös omassa suvussani. Kuulumme suureen Sursillien sukuun, Östen Erikinpoika ja Magdalena Erikintyttären jälkeläisiin. Samasta kaaviosta löytyy Skottikuninkaalliset ja tietysti asiaa oli aivan pakko alkaa tutkimaan.Nyt olen siis sinun mielenkiintoisilla sivuillasi. Näihin juttuihin täytyy perehtyä lähemmin.
Mukavaa kesää
Mari Teuvalta

Mauri Grönroos kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Mauri Grönroos kirjoitti...

Moi,

en minäkään näköjään kovin usein kommentoi! Mutta Sursilli on sikäli tuttu, että serkkuni isä, Martti Wiljakkala (Wilander) yhdessä Atte Kalajoen (Calamnius) kanssa toimitti faksimilen "Genalogia Sursilliana 1850" -tutkimuksesta vuonna 1959. Hän tiesi aiheesta "kaiken" mutta on valitettavasti ollut manan majoilla jo vuosikymmeniä.

Aurinkoisia kesäviikkoja,

Mauri