lauantai 22. marraskuuta 2008

Siperia opettaa


Siperian vankileirit ovat yhä käytössä. Toivottavasti olot ovat sentään isoisäni äidinisän tai Nadezhdan ajoista parantuneet.

Samaisella Sitan alueella kärsi pitkään kahdeksan vuoden vankeusrangaistustaan venäläinen oligarkki Mihail Hodorkovski. Hodorkovski oli alunperin paikallisen komsomolin jaoston apulaisjohtaja mutta ymmärsi hyvin aikaisessa vaiheessa anoa lupaa oman pankin perustamiseen.

Tallettajien rahoilla ja amerikkalaisen miljardöörin Kenneth Dartin ja öljy-yhtiö Amocon sijoituksilla Hodorkovski onnistui saamaan haltuunsa öljy-yhtiö Jukosin sekä rikkaat Siperian öljykentät. Ne tuottivat viidenneksen koko Venäjän tuotannosta.

Vuoden 1998 pankkikriisissä tallettajat ja sijoittajat menettivät kaikki rahansa, mutta jostain syystä Jukos ja öljy jäi Hodorkovskille. Tässä vaiheessa miestä vielä juhlittiin liikenerona ja kansallissankarina.

Hodorkovski alkoi kuitenkin itsekin uskoa olevansa omnipotentti ja julisti lähtevänsä seuraavaksi mukaan politiikkaan ja haastavansa itse Vladimir Putinin. Tämä oli jo Kremlille hieman liikaa. Jukos ajettiin konkurssiin ja huutokaupattiin valtioille ja Hodorkovski tuomittiin vankeuteen.

Mihail Hodorkovski kärsi pitkää tuomiotaan Krasnokamenskin lähellä olevalla leirillä. Kun hänen oli määrä vapautua 2011, miestä vastaan nostettiin uusia syytteitä. Näistä rapsaistiin lisää vankeutta ja Hodorkovski jatkaa istumistaan, tosin ei enää Sitassa.

Ei kommentteja: